Sidor

Summa sidvisningar

lördag 2 juli 2011

Slut på Helgen..

Ja nu var den här helgen över för min del, jobb i morron gubben min är ledig han det är ju helgdag i Norge.

Summera helgen så har den varit bra lite regn men i dag kom åter värmen, hoppas att det varar en stund. Snart sommarlov för barnen och vi på mitt jobb har massor med blommor som skall ner i jorden visserligen oavsett väder , bara att jobba på.

Igår bakade jag jordgubbs-cheezcake som har legat i frysen övernatten, passade bra att smaka på dom idag .........solen sken ju då är det godare att äta kall ostkaka..goda blev de iaf


Här är receptet fast jag använde muffinsformar ca 35 st.

Jordgubbscheesecake, frusen




Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.
  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 5 dl jordgubbar (ca 350 g, frysta går bra)
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g färskost
  • 2 msk jordgubbssylt
  • 2 dl råsocker (eller strösocker)
  • 1 citron, helst ekologisk då skalet ska användas

Gör så här:

Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.
Smält smöret och låt det svalna något.
Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.
Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)
Använda tre bunkar till smeten:
Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar. Vispa vitan till hårt skum.
Blanda gulan med sockret och vispa slätt.
Tvätta citronen noga och riv skalet mycket fint.
Blanda samman färskost med citronrasp, jordgubbssylten och en matsked av citronsaften.
Vispa grädden i en separat bunke.
Rör nu samman färskosten, citronen och sylt, med äggulan och sockret.
Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten.
Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.
Varva smet och skivade jordgubbar i formen.
Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten.
Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.*
Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.
* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt

Lite blommkort hann jag med att ta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar